SAMDER - Sosyolojik Araştırmalar Merkezi Derneği


Kısa adı HEGEM-SAMDER olan derneğimiz Bolu merkezli olarak faaliyet göstermekte olup sosyolojik alanda araştırmalar yapmak üzere kurulmuştur.

Dernek, göç, şiddet ve suç, mağdur hakları, risk altındaki çocuklar, insan hakları, çocuk haklarının geliştirilmesi vb. pek çok alanda muhtelif projeler geliştirmektedir.

Derneğimiz, yeni yüzyılın sosyal yaşantılara getirdiği hızlı değişim süreçlerini çok yönlü olarak araştırmak, uygulamalı sosyolojiden ülkemizin daha çok yararlanması yolunda özgün projeler geliştirmek ve uygulamak; sosyal politika üretenlere, bilim çevrelerine ve ihtiyaç duyan diğerlerine sosyolojik veriler sağlamak üzere hizmet vermektedir.

Bakanlıklar, Üniversiteler, Belediyeler ve diğer kurumlarla işbirliği yapılarak ulusal ve uluslararası alanda bir çok proje başarı ile tamamlanmıştır.


Çalışma Konularımız


Göç

Göç olgusu (iç göç, dış göç; göç-şiddet-terör-suç ilişkisi, göç ve kötü şehirleşme, göç ve aile yapılarındaki zorlanmalar) üzerine çok yönü saha çalışmaları/araştırmaları yapmaktayız.

Şiddet ve Suç

Şiddetin sebepleri, sonuçları ve suçu önleme konuları üzerinde araştırma yaparak çözüme yönelik hizmetler üretmekte; şiddeti, suçu ve mağduriyeti azaltma ihtiyaçları doğrultusunda yol haritası olacak uygulanabilir modeller geliştirmekte, bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktayız.

Mağdur Hakları

Mağdurlarla ilgili ihtiyaç duyulan yasal mevzuatın oluşturulması, geliştirilmesi bağlamında çalışmalar yapmakta; ulusal ve uluslararası nitelikte bilimsel etkinlikler (kongre, panel, sempozyum, konferans, seminer ve çalıştaylar) düzenlemekte, raporlar hazırlamaktayız.

Risk Altındaki Çocuklar

İller, bölgeler, ülke ve dünya düzeninde çocuk hakları, şiddet, saldırganlık, intihar, suç ve mağduriyet konularında kurumsal ve uygulamalar düzeyinde çalışmalar yapmaktayız. Özellikle çocukların suça sürüklenmemesi ve suç mağduru olmaması için okulların, ilçelerin, illerin, bölgelerin "çocuk odaklı sosyal risk haritaları" çıkartılması için ilgili kurumlara stratejik eylem planları sunmakta, bilimsel risk haritası çalışmalarını yapmaktayız.

Koruyucu Hukuk, Arabuluculuk

Suçu oluşmadan ailede, okulda ve diğer sosyal ortamlarda önlemek, toplumdaki yaygın "suç korkusu" travmasını daha düşük düzeye düşürmek için koruyucu, bilinçlendirici hizmetlerin yaygınlaşması boyutunda çalışmalar yapmaktayız. Koruyucu hukuk, önleyici ve iyileştirici eğitim, anlaşmazlık çözümü, arabulucuk alanlarında araştırma ve uygulama hizmetleri üreterek, şiddeti, suçu, aile, okul ve diğer sosyal ortamlarda oluşmadan önlemek amacındayız.

Uyuşturucu Madde Kullanımı, İntiharlar

Uyuşturucu kullanım yaygınlığı, nedenleri, sonuçları ve önleme yolları üzerinde araştırmalar yapmakta, projeler geliştirmekte ve uygulamaktayız. İntihar eğilimlerini ve nedenlerini araştırmakta, insan ve toplum değerlerindeki değişim ve bozulmalarla intiharlar ve uyuşturucu kullanımı arasındaki bağları araştırmakta; önleyici, iyileştirici modeller geliştirmekteyiz.

İnsan Hakları, Çocuk Haklarının Geliştirilmesi

Özellikle çocuklar bağlamında olmak üzere, insan haklarının daha etkin bir kullanım düzeyine ulaşması için saha araştırmaları yapmakta, projeler geliştirmekte ve yürütmekteyiz.

Ceza İnfaz Sisteminde İyileştirici Hizmetler

Suç olgusunu her yönüyle ve derinlemesine araştırmakta, mükerrer suçluluğun önlenmesi, suçluların ve mağdurların rehabilitasyonu üzerine projeler geliştirmekte ve yürütmekteyiz.

Denetimli Serbestlik ve İnfaz Sonrası İzleme

Denetimli serbestlik ve infaz sonrası izleme üzerinde saha araştırmaları yapmakta, projeler geliştirmekte ve yürütmekteyiz.

Sosyoloji Alanının Önemi ve Sosyologların İstihdamı

Sosyal sorunların araştırılmasında ve çözüm önerileri geliştirilmesinde sosyoloji disiplininin öneminin daha çok anlaşılması, sosyologların ilgili kurumlarda toplumsal hizmet kriterlerine göre yeterli düzeyde istihdam edilmesi yönünde çalışmalar yapmakta, ilgili mercilere bilimsel raporlar hazırlamakta ve sunmaktayız. Sosyologların hakları için çalışmalarda bulunmaktayız.

Küresel Sürecin Etkisinde Aile; Aile içi ve Akrabalar Arasında Şiddet

Aile içi şiddet, aile cinayetleri, akrabalar arasında şiddet konularında saha araştırmaları yapmakta, projeler geliştirmekte, yürütmekte; başka projelere ortak olmaktayız.

Eğitim, Eğitim Ortamlarında Riskler ve Şiddet, Eğitimde Fırsat Eşitliği

Eğitim ortamları ve okul çevresi bağlamında bağımsız bilim kuruluşlarına "risk haritaları ve stratejik eylem planları" yaptırmakta, çocuk koruma ve izleme kurullarının oluşturulması hususunda çalışmalar yapmaktayız. Okul rehberlik servislerinin, çocukların ruh sağlığı, sosyal uyumları, sorumlarıyla baş etmeleri ve başarıları açısından ailelerini/sosyal çevrelerini kapsayacak şekilde hizmet üretebilecek yani bir yapıya kavuşturulması, okullarda psikologların ve sosyologların da görev almasının sağlanabilmesi için çalışmalar yapmakta, projeler ve yasal düzenlemeler geliştirilmesi hususunda girişimlerde bulunmaktayız.

Çocuk Koruma Kanunu Diğer Sosyal Nitelikli Kanunlar; Uygulamaları

Çocuk Koruma Kanunu'na, Aile Bireylerinin ve Kadınınn Şiddetten Korunmasına Daire Kanuna SHÇEK Kanunu'na Denetimli Serbstlik Kanunu'na ve diğer ilgili mevzuata taraf bakanlıklarla işbirliği protolleri yapmakta, ortak projeler üretmekte ve yürütmekteyiz.

Engelliler ve Engelli Yakınlarının Sorunları; Engelli Envanteri Çıkartılması

Engelliler ve engelli yakınlarının sorunları, engelli envanterinin çıkartılması konularında saha çalışmaları yapmakta, projeler üretmekteyiz.

Sosyolojik Nitelikle Her Türlü Saha Çalışmaları ve Kamuoyu Araştırmaları

Sosyolojik nitelikte her türlü saha çalışması, kamuoyu araştırmaları, bilimsel yayın, TV programları yapmakta; kongre, sempozyum, çalıştay, panel, seminer kurslar düzenlemekte, vakıf, akademi, federasyon, platform, rehabilitasyon kurumları kurulması için çalışmalarda bulunmaktayız.

Proje Ortaklarımız

PROJELER - HABERLER


ROMAN VATANDAŞLARLA DAHA GÜZEL YARINLARA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı "Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu İle İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi” Hibe programı kapsamında Sosyolojik Araştırmalar Merkezi Derneği tarafından yürütülen, Bolu Belediyesi ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın eş başvuru sahipliğini yaptığı, genel olarak; kentsel dönüşüm ve sosyal içerme bağlamında Bolu’da yaşayan Romanların sosyal, kültürel ve ekonomik konumlarının güçlendirilmesi suretiyle sosyal entegrasyonlarının ve istihdam edilebilirlik kapasitelerinin arttırılmasını amaçlayan “Hep Birlikte Güzel Yarınlara” isimli proje uygulanmaya başlandı.

 

Proje Koordinatörlüğünü yürüten Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyoloji Bölüm başkanı ve Sosyolojik Araştırmalar Merkezi başkanı Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin proje ile kentsel dönüşüm ve sosyal içerme bağlamında, Bolu’da yaşayan 130 Roman ailenin toplam 600 bireyinin maruz kaldıkları sosyal dışlanma ve önyargılarla mücadele etmek suretiyle sosyal entegrasyonlarını güçlendirilmesinin, istihdam dışında kalan Romanlara düzenlenecek meslek kurslarıyla mesleki beceriler kazandırmak suretiyle iş gücü piyasasına erişimlerini kolaylaştırmak; kamu hizmetlerine erişimlerini artırmak ve Romanlar için bir sosyal entegrasyon modeli geliştirmek suretiyle Romanların istihdam edilebilirlik kapasitelerinin artırılmasının hedeflendiğini açıkladı. Keskin; Bolu’da yaşayan Romanların kültürleri ve yaşam tarzları hususlarında kamu görevlileri, kanaat önderleri ve STK’larda farkındalık oluşması; özellikle kentsel dönüşüm sürecinde Romanlarla mekansal paydaşları/komşuları arasında karşılıklı birlikte yaşama kültürünün gelişmesi; istihdama yönelik mesleki becerilerin kazandırılması; iş piyasasını oluşturan aktörlerde Romanların işgücü hakkında farkındalık oluşturulması; Romanların sosyal, siyasal ve ekonomin katılım düzeylerinin yükseltilmesi; kendilerine yönelik verilen eğitim, sağlık, adalet, güvenlik vb. kamusal hizmetlere erişimlerinin artırılması; okur-yazarlık düzeylerinin yükseltilmesi; çocukların eğitime erişim istekliliğinin ve okul başarısının artırılması; dolaylı olarak da toplumsal barış, diyalog, hoşgörü, komşuluk, kentlilik bilinci gibi değer ve becerilerin geliştirilmesi suretiyle Romanların için sosyal entegrasyon modeli üretme, üretilen bu modelin başarılı olması durumunda sürdürülebilirlik bağlamında diğer illere de yaygınlaştırılmasının projenin beklenen hedefleri arasında yer aldığını belirtti.

 

 

MESLEK KURSLARI BAŞLADI

 

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin, projenin önemli bir ayağını oluşturan katılımcı Romanlara MEB onaylı sertifikanın verileceği meslek kurslarının 18 Şubat itibariyle Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulunda başladığını, bu bağlamda “okuma-yazma kursuna” 12, “temel dış mekan bitkileri yetiştiriciliği kursuna” 15 ve “katı, sıvı, ve doğalgaz yakıtlı kalorifer ateşçisi kursuna” da 15 Romanın kayıtlandığını belirtti. Kurslara yoğun talep yaşandığını belirten keskin, bu durumun sevindirici olduğunu, bunun projenin temel hedeflerinden birisi olan ildeki Romanların istihdam edilebilirlik kapasitelerinin arttırılması çıktısına ulaşmada katkı sunacağını ifade etti.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin projedeki diğer faaliyetleri; Romanlara yönelik 1 konferans, 13 seminer, 1 fotoğraf sergisi, 1 sinevizyon gösterisi ve Romanların oynayacağı 1 drama, kentsel dönüşüm sürecinden geçen Romanlar ile Roman olmayanların birlikte yaşadığı mekanlarda psikolog, sosyal çalışmacı ve sosyologlardan oluşan bir ekiple 20 evde psiko-sosyal destek verilmesi, sportif rekreasyon etkinlikleri kapsamında 48 kişi ile 6 futbol, 36 kişi ile 6 basketbol ve 42 kişi ile 6 voleybol karşılaşmasının gerçekleştirilmesi ile Çanakkale, Şanlıurfa ve Trabzon illerine 45’er kişilik toplam 3 hareketlilik düzenlenmesi olarak belirtti.

İletişim


Sandallar Mah. 3. Sokak No:32-1 BOLU MERKEZ